perjantai 28. maaliskuuta 2014

Tietoa resurssitehokkuudesta

Resurssitehokkuus on luonnonvarojen hallintaa ja niiden käyttöä harkitusti. Edellisillä tarkoitetaan luonnonvarojen käytön suunnittelua ja toteutusta aina alusta loppuun asti. Kun hallitsee luonnonvaroja oikein, osaa myös käsitellä käytöstä aiheutuvat jätteet parhaalla mahdollisella tavalla. Resurssitehokkuus koskee kaikkia luonnonvaroja kuten esimerkiksi vettä, maaperää, energiaa ja ruokaa.

Käsitteenä resurssitehokkuudella tarkoitetaan sitä, että saavutetaan suurempi hyöty vähemmillä materiaaleilla ja siten että kulutetaan eri tavoin. Näin saadaan ympäristövaikutukset pidettyä kurissa ja niukkuudesta ei ole vaaraa. Olemalla resurssitehokas voidaan saavuttaa talouteen, yhteiskuntaan ja ympäristöön liittyviä tavoitteita helpommin, varmemmin ja halvemmalla. Kehittämällä tuotanto- ja toimintatapoja voidaan muun muassa vähentää jätteen syntymistä, muuttaa kulutustapoja sekä tehostaa logistiikkaa. Olemalla resurssitehokas vaikutetaan siis kokonaisvaltaisesti esimerkiksi jonkin tuotteen valmistukseen, käyttöön ja viimein kierrätykseen.

Resurssitehokkuuden tarkoituksena on ennen kaikkea vaalia luonnonvaroja ja toimia ekologisesti, mutta myös lisätä työpaikkoja ja luoda talouskasvua. Kilpailukyky paranee, kustannukset alenevat ja tuottavuus paranee. Kaikilla osa-alueilla saavutetaan siis positiivista kasvua. Epäsuorasti resurssitehokkuus vaikuttaa myös kansantaloudellisiin asioihin. Muun muassa verojen kerääminen resurssien käytöstä sen sijaan, että tehdystä työstä verotetaan, vaikuttaa positiivisesti kilpailukykyyn ja samalla edistetään työllisyyttä.


Materiaalitehokkuudella tarkoitetaan sitä, että tuotteet ja palvelut saadaan aikaiseksi mahdollisimman pienillä materiaalisilla panoksilla ja että mahdolliset haitalliset vaikutukset pystytään eliminoimaan tuotteen/palvelun elinkaaren aikana. Pyritään toimimaan mahdollisimman vähillä luonnonvaroilla, jotta niitä ei turhaan kulutettaisi. Mietitään tarkkaan materiaalit, joita käytetään ja sitä, miten paljon niitä tarvitaan. Materiaalit tulee valita siten, että niitä voidaan kierrättää.

Joten jatkossa kun sinulla on kädessäsi tyhjä maitopurkki tai opiskelijalle tuttu tyhjä tonnikalapurkki, ole hyvä ja tee päivän hyvä teko huuhtelemalla purkki ja vie se kierrätykseen. Suurin ongelma resurssitehokkuuden toteutumisessa on ihmisten asenteet, sillä ihmiset ajattelevat että ''ei se minusta ole kiinni''. Väärin. Kyllä, se on juuri sinusta kiinni. Materiaalien kierrättäminen ei ole iso juttu eikä se vaadi paljoa.

MUISTA KIERRÄTTÄÄ! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti