torstai 3. huhtikuuta 2014

Työkalupakin tarkastelua

Ryhmämme avasi jokainen oman työkalunsa, toisin sanoen tietokoneensa, ja sukelsi jälleen kerran internetin villiin maailmaan. Tällä kertaa paneuduimme viiteen eri työkaluun, joiden avulla olla resurssitehokkaampi. Alla kooste siitä, mitä saimme selville.

Tarkistuslistat ympäristönäkökohtien tunnistamiseen
Nimensä mukaisesti ympäristönäkökohtien tunnistamiseen luodut tarkistuslistat toimivat yrityksien aputyökaluina kohti ympäristöystävällisempää tulevaisuutta. Näin yrityksellä on mahdollisuus antaa sen sidosryhmille myönteinen kuva sekä turvata oma toimiminen tulevaisuudessa. Näiden tarkistuslistojen ansiosta yrityksellä on hyvä pohja luotuna siihen tarkoitukseen joka tähtää kertomaan siitä mitkä ovat yrityksen keskeisimmät ympäristövaikutukset sekä mahdollisen pohjan teko ympäristösuunnitelmalle. Listojen avulla yritys pystyy vaikuttamaan omien ympäristöasioidensa hallintaan tarkasti. Listojen pääfunktiona toimii myös niiden antama informaatio yrityksille jonka perusteella voidaan arvioida ympäristöasioiden merkittävyyttä. Oikein käytettynä listat antavat mahdollisuuden parannustoimenpiteisiin niitä vaativilla alueilla. Tarkistuslistojen sarja on luotu ympäristönäkökohtien yksityiskohtaistamiseen. Näiden listojen pohjana on käytetty pk-yrityksen riskienhallinnan lomakkeita joiden kehitys on jatkuvaa.

Yrittäjän opas kannattavaan ympäristötyöhön
Pk-yrityksille suunnattu opas antaa sen käyttäjälle konkreettisia ohjeita sekä havainnollisen 13 askeleen mallin ympäristöasioiden parantamiseen. Opas antaa yritykselle hyvän ja selkeän kuvan siitä miten se voi tukea omien ympäristövaikutuksien vähentämistä ja huomata, että se on taloudellisesti kannattavaa. Sillä on myös muita positiivisia vaikutuksia yritykselle; se voi auttaa löytämään mahdollisia vielä piilossa olevia säästöjä, tuoda esille uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kirsikkana kakun päällä se voi nostaa yrityksen profiilia. Oppaan 13 kappaletta käsittää muun muassa; onnistunut ympäristötyö alkaa johtoportaasta, merkittävyyden arviointi sekä toimintasuunnitelma. Jo otsikoiden perusteella voidaan todeta niiden olevan käytännönläheisiä. Tämä seikka varmasti auttaa yrityksiä omissa suunnitelmissaan kohti vihreämpää tulevaisuutta. Yrityksillä on siis kaikki valmiudet pienentää omia ympäristövaikutuksiaan sekä löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia uusin ajatusmallein. Maailma muuttuu joka päivä ja sen ekosysteemi on kehittynyt ja jatkaa kehittymistään edelleen toimien edelleen miljoonien vuosienkin jälkeen. Ehkä jonain päivänä voidaan sanoa samaa pk-yrityksien ekoloogisesta kehityksestä.

Ekokompassin Ympäristövaikutusten arviointi – lomake
Ympäristövaikutusten arviointilomake on yksi Ekokompassin ympäristöjärjestelmän työkaluihin kuuluvista päädokumenteista. Toteutettaessa järjestelmää suoritetaan kolme vaihetta, joiden jälkeen ympäristöohjelmaa päivitetään ja seurataan vuosittain. Ympäristövaikutusten arviointi -lomake täytetään alkukartoituksen jälkeen ja sen avulla voidaan selvittää yrityksen toiminnan merkittävimmät ympäristökohdat. Tällöin arvioidaan eri toimintojen ja osa-alueiden merkittävyys ympäristölle sekä se, miten näihin seikkoihin voidaan vaikuttaa. Lomake on organisaatiokohtainen ja kattaa kaikki sen toimipaikat. Toisen tapaamisen yhteydessä ympäristövaikutusten arviointi – lomake täytetään Ekokompassi – neuvojan johdolla valmista mallipohjaa käyttäen. Tällöin tarkastellaan yrityksen toimintaa ympäristönäkökulmista ja samalla kartoitetaan ympäristöön kohdistuvat vaikutukset. Eri toimintojen vaikutukset yksilöidään ja arvioidaan erikseen, ja mahdollisuudet näiden vaikutusten pienentämiseen arvioidaan erikseen. Vastaukset pisteytetään tietyn asteikon perusteella ja tällöin nähdään esimerkiksi toiminnot, joiden ympäristövaikutukset ovat merkittävimpiä ja joille on asetettava tavoitteita. Ekokompassi tarjoaa palvelujaan pääkaupunkiseudun pk-yrityksille.

Kartoitusmenetelmä pk-yritysten resurssitehokkuuden kehittämiseen
Eri toimialoille toimiville pk-yrityksille soveltuva työkalu, jolla arvioidaan ja edistetään resurssitehokkuutta. Sen avulla voidaan järjestelmällisesti kartoittaa mihin ja miten paljon energiaa kuluu, miten paljon ja mitä materiaaleja käytetään, mitä kehittämiskohteita löytyy, mitä toimenpiteitä tulisi tehdä ja miten potentiaalisia säästöjä toimenpiteiden avulla saavutettaisiin. Lomakkeella on kaksi osaa. Ensimmäisessä osassa käsitellään lähtötiedot, ympäristöasiat yleisesti, jätteiden ja materiaalivirtojen hallinnan yleiskatsaus, kehittämisajatukset, muut asiat sekä sovitut jatkotoimet. Ensimmäisessä osassa käsitellään siis pk-yrityksen sen hetkinen tilanne resurssitehokkuuden kannalta. Toisessa osassa käsitellään seuraavia asioita; materiaalien käytön tehostaminen ja tuotekehitys, vaarallisten jätteiden kartoitus sekä jätehuollon kartoitus ja suunnitelma. Toinen osa paneutuu siis syvemmälle ja sen avulla tehdään mm. jätehuoltosuunnitelma. Lomake on rakennettu siten, että se on mahdollisimman helppokäyttöinen ja käytännönläheinen. Vastaamalla lomakkeen avustaviin kysymyksiin saa esiin omasta yrityksestään juuri ne asiat joita tulee muuttaa tai joiden avulla muutos parempaan on tehtävissä. Tämä kartoitusmenetelmä sopii siis mille tahansa pk-yritykselle.

Materiaalitehokkuustesti
Pk-yrityksille suunnattu testi auttaa yrityksiä toimimaan materiaalitehokkaammin. Työkalu on suunnattu yrityksen kehittämisestä tai ympäristöasioista vastaavalle, joka testin tuloksien perusteella saa vinkkilistan toimenpiteistä, joiden avulla parannukset on mahdollista tehdä. Testin avulla testataan siis yksinkertaisesti mikä on yrityksen sen hetkinen materiaalitehokkuuden taso. Materiaalitehokkuudella taas tarkoitetaan sitä, miten kilpailukykyiset tuotteet tai palvelut saadaan aikaan pienenevin materiaalipanoksin ja siten, että mahdolliset haitalliset vaikutukset vähenevät tai saadaan eliminoitua kokonaan tuotteen tai palvelun elinkaaren aikana. Testin antamien vinkkien perusteella tehdyt parannukset käsittelevät siis jollain tapaa materiaalien käyttöä ja säätämällä materiaalia säästät yksinkertaisesti rahaa. Säästöt hankinnoissa, kustannuksissa ja jätemaksuissa näkyvät menojen pienenemisenä, päästöt ja niiden riski pienenevät huomattavasti lisäksi yrityksen markkina-arvo kohoaa ja ympäristöimago paranee. Työkalu sopii mille yritykselle tahansa, joka myy tuotteita tai palveluja, tietenkin suurimmat muutokset näkyvät nopeimmin yrityksillä, jotka käyttävät paljon eri materiaaleja toiminnoissaan. Myös julkinen sektori voi hyödyntää testiä ja toimia materiaalitehokkaammin antaen näin hyvää esimerkkiä yksityisellä sektorilla toimiville yrityksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti